skip to Main Content

Schilderen: iedereen heeft het wel eens gedaan en het lijkt ook makkelijk. Haal een kwast, een pot verf en schuurpapier en je kunt aan de slag. Zo simpel als hier beschreven is het echter niet. Schilderen is een vak en een echte schilder is langer bezig met zijn voorbereidingen, dan met het daadwerkelijk schilderen. Schilderen is bij een verbouwing één van de werkzaamheden die als laatst wordt uitgevoerd. Op dat moment is het duidelijk hoe je er financieel voorstaat. Als je aan het verbouwen bent, kun of moet je de keuze maken om zelf te gaan schilderen. Daarmee kun je de kosten van de verbouwing behoorlijk drukken. Je moet beseffen dat de kwaliteit van het werk van een schilder, veelal een langere levensduur van het schilderwerk betekent. Meen je jouw schilderklus toch zelf te moeten doen, doe het dan op de juiste wijze.

SCHILDEREN
Bestaand schilderwerk

Om je te informeren hoe je het beste jouw schilderklus kunt aanpakken, volgt hier de werkwijze. Schilderen is niet heel moeilijk. Je moet het alleen stapsgewijs en op de juiste wijze uitvoeren.
Bestaand schilderwerk moet je allereerst ontvetten met bijvoorbeeld St. Marc verfreiniger. Verwijder daarna loszittende delen van je schilderwerk. Als je dit gedaan hebt, kun je gaan schuren. Schuren is nodig om de ondergrond voor je nieuwe schilderlaag op te ruwen, zodat deze goed zal hechten. Let op met het schuren langs het glas en zorg ervoor dat je het glas niet raakt met de zijkant van je schuurpapier. Goed schuren betekent simpelweg dat je overal geschuurd moet hebben, maar niet alles kaal schuren; het hoeft alleen opgeruwd te worden. Wanneer er kale plekken zijn, zul je deze moeten gronden. Zorg ervoor dat je de verf goed uitstrijkt daar waar je stopt met gronden. Hiermee voorkom je dat je rare aanzetten in je schilderwerk krijgt. De plekken die gegrond zijn, moet je opnieuw schuren, afdoen en een tweede keer gronden. Als het schilderwerk, na het gronden, niet glad is omdat je loszittende delen hebt verwijderd, zul je die plekken moeten plamuren.
Gebruik bij voorkeur een twee-componenten plamuur want die wordt keihard. Als je bij het plamuren grotere laagdiktes moet aanbrengen, is het verstandig dit in twee keer te doen, omdat het bij het drogen krimpt. Zorg ervoor dat je niet te veel plamuur aanbrengt. Omdat de plamuur keihard wordt, is deze later moeilijk weg te schuren. Als je klaar bent met plamuren, moet je deze plekken ook weer schuren en opnieuw gronden. En ook de bijgewerkte plekken zul je na het gronden weer opnieuw moeten schuren. Aansluitingen in je schilderwerk, zoals glaslatten, aftimmerlatten of -hoeken die open staan, moet je dichtkitten met een acrylaat-kit. Je kunt het kitwerk afwerken met een natte spons. Als de overtollige kit verwijderd is met de spons ben je, als je het schilderwerk hebt afgedaan met een vochtige doek, klaar om te schilderen. De keuze van de verf die je gebruikt, is mede bepalend voor het resultaat. Laat je goed informeren wat voor soort verf je nodig hebt en wat voor jou de beste keuze is. Hoogglansverf heeft voor buitenwerk een langere levensduur dan zijdeglansverf omdat hoogglansverf beter bestand is tegen UV-straling (zonnestralen).
Om te bepalen of je een bepaalde verf fijn vindt smeren, kun je beter met een klein potje beginnen. Met welk merk of soort verf je het beste kunt schilderen is heel persoonlijk.
Iets in een andere kleur schilderen, zal betekenen dat je soms twee keer moet aflakken. Van een lichte kleur naar een donkere kleur of andersom, lukt vaak niet in een keer. Probeer je dat toch, dan zullen er zgn. druipers in het schilderwerk ontstaan omdat er te veel verf is aangebracht om het in een keer te laten dekken. Schilderen is met al zijn behandelingen een tijdrovende klus. Ben je daar de persoon niet naar of heb je daar geen geduld voor, zul je toch bij een echte schilder uitkomen. Zorg voor een veilige werkplek. Ga geen circusact opvoeren op een ladder om een kozijn dat hoog zit of bijv. een goot te schilderen. Huur een steiger, of misschien kun je er een lenen; je kunt dan veilig werken en je voelt jezelf veel prettiger. Als je binnen gaat schilderen, zorg dan voor voldoende licht, het liefst twee of drie bouwlampen. Met een enkele lamp sta je vaak in je eigen schaduw en dan zie je niet goed wat je aan het doen bent, en zul je oneffenheden pas zien als je klaar bent.

Schilderen – Nieuw hout

Als je nieuw hout gaat schilderen, zul je bij de eerste behandeling het hout zeer licht moeten schuren en afborstelen. Als je het hout voor de eerste keer in de grondverf zet, gaan de haartjes van het hout overeind staan en zal, als de verf droog is, het heel ruw aanvoelen. Nieuw hout schuren voor het gronden is dus alleen zinvol om de losse houtdraden te verwijderen.

Indicatieprijs: schilderen nieuw hout
Schilderwerk is afhankelijk van de staat van onderhoud van het schilderwerk en de gewenste kleuren die je wilt hebben.

Schilderen – Sausen wanden en plafonds

Voordat je wanden en plafonds kunt sausen, zul je ze stofvrij moeten maken, los zittende delen moeten verwijderen en eventueel repareren. Zitten er lekkageplekken in of plekken die erg vervuild zijn dan zul je die eerst een keer moeten behandelen. Dit doe je om er voor te zorgen dat die plekken niet door het nieuwe sauswerk komen. Oneffenheden krijg je niet weggesaust; je zult dit van tevoren moeten oplossen. Muurverf voor wanden en plafonds heb je in veel kwaliteitssoorten. Duurdere muurverf heeft meestal een beter dekkend effect. Je hebt ook muurverven die je kunt afwassen. Laat je goed informeren, zodat je de juiste muurverf koopt en weet hoe je deze het best kunt verwerken en wat voor soort rol of kwast je moet gebruiken. Hiermee zorg je dat het eindresultaat ook dat is, wat je ervan verwacht..

Indicatieprijs: sausen
Afhankelijk van de kleur en hoeveel m²: vanaf €8,- per m².

Optieformulier schilderen/sausen

Wil je een specifieke prijsindicatie voor jouw specifieke verbouwwensen met betrekking tot schilderen/sausen? Vul dan het formulier hieronder in:

Schilderen/sausen
Schilderen

Maximum file size: 268.44MB

Sausen
Bezig met versturen
Back To Top