skip to Main Content

Je bent op zoek naar een nieuwe woning. Op internet kun je allerlei woningen bekijken die te koop worden aangeboden. De plaats, de wijk en de straat waar de woning is gelegen is het belangrijkste, omdat je dit niet meer kunt veranderen. Wanneer je woningen bekijkt, moet je je afvragen hoe je moet kijken. Je vindt het ‘niets’, maar wat vind je ‘niets’? Kun je er wél iets van maken? Kun je dat ‘niets’ veranderen met een verbouwing? Kun je de indeling wijzigen, zodat het wel iets wordt? Vind je het donkerbruin interieur vreselijk: van het type “toen was geluk nog heel gewoon”. Met een prachtig balkenplafond en donkerbruine schrootjes tegen de muur en met allerlei losse elektradraden naar allerlei wandlampjes?
Een huis met een donker interieur lijkt kleiner, een huis met een licht interieur oogt groter.
Je kunt dan bedenken dat je voor enkele duizenden euro’s het geheel nieuw, glad en strak kunt hebben met aangepaste elektra. Het wordt dan een heel ander huis. Wanneer je een aannemer in de hand neemt, kun je duidelijke afspraken maken: hoe je het wilt, wat je wilt en hoeveel het gaat kosten. De aannemer regelt de verbouwing en als je duidelijke afspraken hebt, krijg je geen verbouwingsstress. Je kunt daarmee, als je een huis koopt, soms met maar kleine aanpassingen, er je eigen huis van maken. Het is echter wel zo dat woningen die niet aantrekkelijk zijn op de huizenmarkt, omdat ze te klein zijn, gedateerd zijn of een vreemde indeling hebben, goedkoper aangeboden worden. Als je interesse in zo’n woning hebt, kun je vaak stevig onderhandelen. Dit komt mede omdat er niet veel geïnteresseerde kopers voor de woning zullen zijn. Je zult dan hogere verbouwingskosten hebben, maar het aankoopbedrag zal veelal behoorlijk lager zijn.

Als je een woning wilt kopen, zul je een hypotheek moeten afsluiten om de woning te kunnen financieren. De kosten van een verbouwing kun je in de hypotheek meenemen. Een hypotheekverstrekker zal een onafhankelijke waardebepaling willen hebben van de woning waarvoor zij een hypotheek verstrekken. Een taxateur kan de waarde bepalen van een woning na de verbouwing, als hij weet wat je gaat verbouwen en als je hem de kosten van de verbouwing kunt aangeven. Wij hebben op deze website een opsomming van aanpassingen en verbouwingen gemaakt die je in je woning kunt doen. Hierdoor heb je vrij snel een inzicht in de te maken kosten voor de verbouwing en/of aanpassing. Heb je het idee dat de woning voor jou interessant kan zijn om te kopen en wil je de te maken kosten kunnen overhandigen aan een taxateur? Dan kunnen wij een precieze offerte voor je laten maken.

Indien de hypotheek hoger is dan het aankoopbedrag van de woning, een gedeelte is immers voor de verbouwing, dan zal het geld dat over is in een bouwdepot worden geplaatst.

Over het algemeen zal de waardevermeerdering van de woning 65% van de verbouwingskosten bedragen. Met een verbouwing zal je huis meer waard worden, maar de kosten van de verbouwing zullen altijd hoger zijn dan de waardestijging van de woning. Dit is logisch omdat uiteindelijk een aantal keuzes met verbouwen persoonlijk zijn (eigen woonwensen).

Back To Top