skip to Main Content

De meest gebruikte vorm voor het verwarmen van een woning is de cv ketel, die radiatoren verwarmt. De radiator wordt gevoed met warm water; dit gaat door de aanvoerleiding die van de cv-ketel afkomt. Het warme water verwarmt de radiator, die de warmte aan de ruimte afgeeft. Als het water door de radiator is gelopen, gaat het via de retourleiding terug naar de cv-ketel.
Als de thermostaat om warmte vraagt, de ruimtetemperatuur is lager dan van de thermostaat waarop de gewenste temperatuur is ingesteld, gaat de cv-ketel branden en de pomp dan de cv-ketel pompt warm water rond naar de radiatoren om de woning te verwarmen.

Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van aardwarmte. Er wordt dan water van 100 meter diep uit de grond gepompt en daar wordt de warmte uitgehaald. Met dit systeem kun je ook een huis koelen. De aanschafprijs van een aardwarmtesysteem is kostbaar maar het energieverbruik is laag.
De hoge aanschafprijs van dit systeem weerhoudt veel mensen ervan om dit systeem aan te schaffen mede omdat de tijd om het terug te verdienen lang is.

Radiatoren kunnen in de loop der jaren door beschadigingen gaan roesten Je kunt ze schilderen of je hangt een nieuwe radiator op, of laat dit doen. Als je gaat verbouwen, of de woning gaat vergroten hangt, een radiator soms in de weg. Door een andere indeling krijg je andere ruimtes en zul je de verwarming (radiatoren) aan moeten passen.

De warmte die je nodig hebt om een ruimte te verwarmen, wordt berekend in watt:
Woonkamer: 75 watt / per m³
Keuken: 75 watt / per m³
Studeerkamer: 70 watt / per m³
Slaapkamer: 60/ 70 watt / per m³
Badkamer: 80 watt / per m³
Toilet: 60 watt / per m³

Bij slecht geisoleerde woningen moet je bij het aantal watt, 15 procent optellen.
Bij goed geisoleerde woningen kun je er 10 procent van aftrekken.

Om uit te rekenen hoeveel watt de radiatoren moeten leveren, moet je berekenen hoe groot de inhoud van de ruimte is. De ruimte moet je opmeten en l x b x h = totaal aantal m³. Bij een woonkamer van 7,5 meter lang, 3,6 meter breed en 2,5 meter hoog is de inhoud 7,5 x 3,6 x 2,5 = 67,5 m³. Deze moet je vermenigvuldigen met 75 (watt). 67,5 x 75 = 5063 watt, Je hebt in totaal 5063 watt nodig om de kamer te verwarmen. De benodigde 5063 watt kan wel uit meerder radiatoren worden gehaald, maar dan moet de som wel minstens 5063 watt zijn.

Radiatoren zijn in allerlei vormen te verkrijgen; standaard radiators, vlakke design radiators, verticale modellen, hoog en smal, horizontale radiators, breed en laag; voor ieders persoonlijke wens is er wel een radiator te koop. Ruimtes die nu als koud worden ervaren, kun je aanpakken door er een radiator te plaatsen met meer vermogen of om er een radiator bij te plaatsen. Er zijn zelfs radiators die je onder de keuken monteert, achter de keuken plint.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is de meest efficiente verwarming. Doordat vloerverwarming de gehele vloer verwarmt, ontstaan er geen luchtbewegingen in huis van koude naar warme plekken. Door de constante gelijke temperatuur is de gevoelstemperatuur prettig en kan de thermostaat een graadje lager. Daarnaast is er ook minder stofcirculatie door het ontbreken van luchtbewegingen, en dit is beter voor de gezondheid (zeker voor mensen met een stofallergie).
Je kunt vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming en als bijverwarming. Indien vloerverwarming als hoofdverwarming wordt gebruikt, is er geen andere warmtebron nodig. Indien vloerverwarming als bijverwarming wordt gebruikt, dan is het voornamelijk bedoeld om de kou van de vloer te halen.
Berekeningen hebben aangetoond dat vloerverwarming als hoofdverwarming het meest energiezuinig werkt. De aanlegkosten van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn natuurlijk hoger dan de kosten van de aanleg als bijverwarming.

Op stalen matten

Op noppenplaat

vloerverwarming-hennink-installatietechniek[2]

Er zijn twee soorten vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en watergestookte vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming wordt meestal toegepast in badkamers. Voordelen zijn de geringe opwarmtijd en de lage inbouw hoogte, maar een nadeel is dat het minder efficient is dan watergestookte vloerverwarming. Watergestookte vloerverwarming is verwarming die verkregen wordt door lauw water door de slangen te laten lopen. Binnen watergestookte vloerverwarming kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten: een nat systeem en een droog systeem.
Een nat systeem wil zeggen dat de slangen van de vloerverwarming onder een cementdekvloer geplaatst worden. De slangen worden gemonteerd op stalen matten of tussen noppenplaten, die op de vloer worden geplaatst. Bij gebruik van een isolatieplaat op de betonvloer ontstaat er een zwevende vloer.
Bij een droog systeem ga je over de bestaande vloer heen, dit kan ook over een bestaande houten vloer zijn. Er zijn verschillende producten voor droog systemen, zelfs als de vloer niet vlak is, hebben zij producten om de vloer uit te vlakken. Over het algemeen is het zo dat het droog systeem bestaat uit isolatieplaten met sleuven die op de bestaande vloer worden geplaatst.
Om een betere warmteafgifte te krijgen zijn er systemen met ijzeren plaatjes die in de sleuven worden geplaatst. De slang wordt hierin gedrukt en het ijzer zorgt voor een bredere warmteafgifte.
In de meeste gevallen kan bij een droog systeem een houten vloer of laminaat direct over het systeem worden gelegd. De totale hoogte inclusief vloer, is dan ongeveer 5 cm. Voordeel van dit systeem is dat door de betere warmteafgifte de temperatuur in de slangen lager kan zijn. Over het algemeen is het zo dat hoe dichter de slangen bij elkaar liggen, des te sneller de warmteafgifte zal zijn. Hierdoor kan de temperatuur in de slangen naar beneden.
Voor keramische tegels en tapijt (deze moeten er wel geschikt voor zijn) wordt een cementgebonden plaat of een gipsvezelplaat over de slangen gelegd. Infrezen in bestaande vloeren is ook een mogelijkheid. Het voordeel hiervan is dat het een snelle en goedkope werkwijze is met een directe warmtestraling naar boven. Het nadeel is echter dat er weinig buffer is voor warmte en dat de warmteuitstraling hierdoor minder goed is Indien je vloerverwarming wilt realiseren in je huis, dan moet er een verdeler geplaatst worden. Dit gebeurt tegen een muur waar de slangen van de vloerverwarming op aangesloten worden.

Prijsindicatie: complete vloerverwarming met verdeler

Bijverwarming

20 m²: €780,-

40 m²: €960,-

60 m²: €1220,-

20 m²: €760,-

40 m²: €860,-

60 m²: €1000,-

20 m²: €1020,-

40 m²: €1440,-

60 m²: €1940,-

Hoofdverwarming

20 m²: €960,-

40 m²: €1400,-

60 m²: €1910,-

20 m²: €855,-

40 m²: €1100,-

60 m²: €1470,-

20 m²: €1200,-

40 m²: €1880,-

60 m²: €2630,-

Indien er een cementdekvloer over de slangen aangebracht moet worden, houd dan rekening met een prijs van €19,- per meter voor een cementdekvloer.

De wijze waarop je woning wordt verwarmd, is heel vaak geen keuze maar wordt bepaald door wat voor een verwarmingsvorm er in de woning aanwezig is. Als je van plan bent om je woning te verbouwen, kan het interessant zijn om vloerverwarming te overwegen en eventueel een haard of kachel te plaatsen om je woonkamer (bij) te verwarmen, om in de (avond)uren, wat extra warmte te hebben. Het plaatsen van een haard of kachel kan gunstig zij voor je energierekening, overdag als men bezig is, de behoefte aan warmte minder, als dat je in de avonduren lekker op de bank wilt zitten. Kan de thermostaat gehele dag toch een paar graden lager.

Optieformulier verwarming

Wil je een specifieke prijsindicatie voor jouw specifieke verbouwwensen met betrekking tot de verwarming van het huis? Vul dan het formulier hieronder in:

Verwarming
Bezig met versturen
Back To Top