skip to Main Content

Elke woning is voorzien van een meterkast: dat is de plek waar de elektra leiding van de energieleverancier in het huis binnen komt. In de meterkast hangt ook de stroommeter die registreert hoeveel stroom er verbruikt wordt. In de meterkast hangt de groepenkast waar de elektra wordt verdeeld in groepen. Vanaf deze groepenkast gaat er van elke groep een leiding naar het apparaat of de ruimte die door deze elektragroep wordt gevoed.
Van de groep voor de woonkamer gaat er een elektraleiding van de groepenkast naar de centraaldoos in het plafond van de woonkamer: waar je een lamp kunt ophangen. Vanuit de centraaldoos wordt de elektra verder verdeeld naar de stopcontacten en schakelaars en naar een andere centraaldoos waar je ook weer een lamp kunt ophangen en de elektra verder verdelen.

Aanpassen groepenkast

Het is verplicht om in woningen die na 2005 gebouwd zijn of in huizen waar de elektra wordt aangepast aardlekschakelaars (ALS 30MA) toe te passen. De aardlekschakelaars zijn er voor de eigen veiligheid. Op het moment dat je onder stroom zou komen te staan, wordt de stroom uitgeschakeld.

Voor het plaatsen van een nieuwe keuken, het uitbreiden van de woning, het anders gebruiken van de woning (bijvoorbeeld werkruimtes of kantoor), de plaatsing van een airco, het plaatsen van een zonnebank etc. zal de groepenkast aangepast moeten worden. Er moeten vaak meer elektragroepen komen.

Indien je nog een groepenkast hebt met schroefzekeringen, is het verstandig om deze te vervangen door een groepenkast met automaten. Dit type groepenkast is relatief klein en kan veel groepen bevatten. In de groepenkast kan ook een beltrafo geplaatst worden (voor de werking van de deurbel) en een kookgroep voor elektrisch koken (keramische plaat of inductie).

Indicatieprijs
Groepenkast met acht groepen met twee aardlekschakelaars: €655,-

Automatische zekering

Schroefzekering

Aanpassen elektra

Wil je meer stopcontacten in je kamer, keuken of slaapkamer? Wil je de stopcontacten verplaatst hebben naar een andere hoogte, bijvoorbeeld in een woonkamer alle stopcontacten op 30 cm hoogte van de vloer. Wil je stopcontacten die nu opbouw zijn of die half opbouw zijn, zogenaamde combi, niet meer hebben? Wil je stopcontacten die in de muur zitten? Vind je leidingen die over de muur lopen lelijk en wil je ze niet meer zien? Al die wensen betekenen aanpassingen van de elektra. Het is wel zo dat als je de elektra aanpast en stopcontacten verplaatst, er in de muren geslepen en gehakt zal moeten worden. Dit zal met speciale apparatuur gebeuren voorzien van stofafzuiging maar helemaal stofvrij is dit niet. De muren waarin geslepen en gehakt is, zullen gerepareerd moeten worden.

Als er geen geaarde stopcontacten zijn, dat is in veel woningen het geval, dan kun je het beste vanaf de groepenkast een aardedraad meetrekken, om geaarde stopcontacten te laten plaatsen.
Als de elektra wordt aangepast is het verstandig om je tv-kabels, internetkabel en eventueel andere leidingen meteen mee te nemen.

Combi

Opbouw schakelaar/stopcontact

2 dozen inbouw

Indicatieprijs: elektra aanpassen
Per enkele doos: €55,-

2 dozen naast elkaar: €85,-

3 dozen naast elkaar: €115,-

Een doos wordt in de muur geplaatst en daar past 1 stopcontact of 1 schakelaar in. Dit is inclusief slijp/hak- en breekwerk, dozen plaatsen en vast zetten en afmonteren van het schakelmateriaal.

Optieformulier Elektra

Elektra
Groepenkast
Bestaande groepenkast

Maximum file size: 268.44MB

Elektra aanpassen
Andere leidingen
Bezig met versturen
Back To Top